Categorieën
Blog Resultaten

Automated Values extensie voor Wikibase

Momenteel coördineer ik – samen met Maarten Zeinstra van IP Squared – de inzet van Wikibase binnen het nationale netwerk voor digitaal erfgoed in Luxemburg (zie ook deze blogpost over een eerder resultaat, of deze factsheet over het project).

In deze blogpost bericht ik met trots over het tweede publieke projectresultaat van dit traject; een open source extensie voor Wikibase om het vullen van bepaalde waardes in een Wikibase item te automatiseren (en zo de kwaliteit en uniformiteit van de data-invoer te bewaken).

In Wikibase worden de namen en alternatieve namen van een item (labels en aliassen) een enkel vrije tekst veld aangeboden, voor de verschillende talen die Wikibase ondersteund. Met deze naam wordt het item binnen Wikibase gerepresenteerd en doorzoekbaar gemaakt. 

Echter, persoonsnamen worden in de context van het Luxemburgse nationale erfgoed ook aan de hand van verschillende afzonderlijke verklaringen (statements) vastgelegd (naam, formaat, nummering en titel). 

Deze dienen vervolgens in lijn met de RDA-FR regels samengevoegd worden in een uiteindelijke naam van de persoon. Hoe deze samenstelling eruit ziet verschilt ook nog eens, afhankelijk van welke van de voorgenoemde waardes aanwezig zijn.

Voorbeeld van een item over een persoon in Wikibase

Voor de komst van de nieuwe Automated Values extensie was het samenstellen van deze naam tot een label of alias van een item handwerk (en daarmee foutgevoelig en tijdrovend).

De Automated Values extensie is generiek opgezet, zodat er meerdere gebruikersscenario’s rond het automatiseren van het vullen en samenstellen van waardes binnen een Wikibase item bediend kunnen worden.

De extensie kan naar wens geconfigureerd worden door regels aan te maken op een speciale pagina in de wiki, uitgedrukt in JSON expressies.

Voorbeeld van een configuratie van de extensie op de speciale pagina hiervoor

De Automated Values extensie is als open source project beschikbaar op Github, zodat andere Wikibase gebruikers hier hun voordeel mee kunnen doen. Daarnaast hopen we op feedback, verbeteringen en uitbreidingen van andere gebruikers van de extensie.

De ontwikkelaar van de extensie – The Wikibase Consultancy – heeft een mooie demonstratievideo van de extensie in actie gemaakt:

Meer:

Met dank aan het Ministerie voor Cultuur in Luxemburg voor de financiering van de extensie en de toestemming om deze als open source software te verspreiden. En met dank aan de Wikibase Stakeholder Group voor de hulp met de generieke opzet van de extensie.

Door Maarten Brinkerink

Maarten Brinkerink is een expert in digitale cultuur en informatieverwerking. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring als projectleider, onderzoeker en adviseur in de culturele erfgoedsector.